O nama

Софиографска духовна школа
или
Софиографски Универзитет

Софиографска духовна школа или Софиографски Универзитет јесте концепт који жели да афирмише развој опште духовности православног света кроз књижевност, философију, богословље, науку. Свака култура и цивилација има овакве духовне обрасце, па самим тим то има и православна култура и цивилизација. Она има и имала је и свој просветно – образовни поредак кроз векове и то све имамо као циљ да представимо кроз књиге и текстове које ћемо изложити на овим страницама скромно представљајући духовне вредности православне цивилизације.
Будући да по јеванђелском начелу по коме мудар књижевник из своје ризнице износи старо и ново (Мт.13, 52) и овај сајт ће се трудити, са својим концептом софиографског високог училишта, да из своје духовне ризнице изнесе и старо и ново. Ми ћемо покушати да представимо колико можемо, и колико нам је од Бога дато, оно што је целокупно духовно наслеђе православне цивилизације. То ћемо чинити кроз књиге и текстове, али и кроз дела свих оних личности које су дале свој стваралачки и богонадахнути допринос у изградњи ове културе и цивилизације. Све оне књижевнике, мудраце и пророке (Мт. 23, 34), све они научнике, писце и прегаоце који су себе уткали у зидине православног духовног света покушаћемо да упознамо са широм јавношћу и покушаћемо ширу јавност да упознамо са њиховим духовним радом. Све просветно – образовне и духовне установе ове цивилизације такође ћемо покушати да изложимо на овим страницама.
Ово је само један недостојни и скромни допринос да се покаже и осветли један духовни свет који је некада био јединствени духовни свет у читавој Европи, малој Азији, севереној Африци и све до Индије, али који и данас траје и даје своје духовне и стваралачке резултате. На Богу је да суди колико ћемо успету у овом подухвату и ми се уздамо у Његову свесрдну помоћ на овом путу да би што боље и себи и свету представили сјајни и непроцењиви бисер духовности и учености православнога света који као да кроз векове одјекује поруком из уста Господњих: “Тако да се свијетли свјетлост ваша пред људима, да виде ваша добра дјела и прославе Оца вашега који је на небесима“(Мт. 5, 16).

Scroll to Top